MOLEHAND Solutions - Nagyvállalati megoldások mindenkinek

 
Nyomtat  
Author: MOLEHAND Created: 2008. 09. 27. 0:33
SharePoint

By Molnár Péter on 2010. 05. 10. 0:11

Bár a SharePoint jogosultsági rendszere elsőre nem tűnik túl bonyolultnak, egy kis testreszabás után könnyen összezavarodhatunk. Ennek a kibogozásához egy kis segítség:
- A SharePoint saját felhasználói adatbázist használ. A felhasználókat alapesetben az Active Directory tartományból emelhetünk a SharePoint felhasználók körébe. (Ráadásul ez lehet AD csoport is)
- A teljes felhasználói adatbázist a "Személyek és Csoportok" majd "Minden személy" ponton találjuk (vagy a URL/_layouts/people.aspx?MembershipGroupId=0 címen)
- A teljes csoportadatbázis a "Személyek és Csoportok" majd "Csoportok" menüben listázhatjuk ki (URL/_layouts/groups.aspx)
- Az aktuális webhely  jogosultságait, (Tehát, hogy ki milyen jogokkal bír az adott webhelyen) a  "Személyek és Csoportok" majd "Webhely engedélyei" alatt tekinthetjük meg (URL/_layout/user.aspx)
- Az adott webhelyhez értelmezett csoportok listáját a "Személyek és csoportok" menüpont "Csoportok" címkéje alatt láthajuk felsorolva.
- Az egyes listákhoz/dokumentumokhoz a teljes felhasználói adatbázisból rendelhetünk felhasználókat és csoportokat (Nem csak a webhely felhasználói közül)
 
Ami figyeljünk:
- A "Személyek és csoportok" pontra kattintva az adott webhelyen értelmezett legfelső csoport tagjai jelennek meg. Azaz kb. véletlenszerű felhasználókat látunk!

By Gömbös Attila on 2010. 04. 20. 14:24

A Sharepoint képes a dokumentumtárjaiba leveleket fogadni – válaszhatunk, hogy a levelet .eml formátumban mentse, vagy pedig a csatolmányt helyezze el a dokumentumtárban.

Alábbiakban egy olyan esetet mutatok be, ahol az internet felől is képes leveleket fogadni a dokumentumtár. Az internet felől jövő leveleket egy Exchange 2010 szerver fogadja, és továbbítja a Sharepoint felé. A beállítások Exchange 2007-re is ugyanúgy érvényesek.

A @inet.domain.tld aldomaint jelöljük ki a Sharepoint bejövő levelezése számára. A *@inet.domain.tld címre érkező levelek automatikusan továbbítódnak a Sharepoint alkalmazásszervere felé.

A Sharepoint alkalmazásszerverére telepítsük az SMTP Server featuret. Windows 2008 alatt nem az IIS komponensei között találjuk, hanem külön feature.

Windows 2008 alatt is az IIS 6.0 konzolját és az új IIS konzolt is használni kell az SMTP beállítására. IIS6 konzolban kattintsunk az SMTP virtual server > Domains > New domain pontjára. Alias típussal hozzuk létre az inet.domain.tld domaint.

IIS7 konzolban az SMTP E-mail alatt kattintsuk be a Use localhost pontot.

Adjunk teljes hozzáférést a Drop könyvtárhoz a Sharepoint Service Account és Sharepoint DB Account, a WSS_ADMIN_WPG számára, illetve olvasási jogot a WSS_WPG számára. Ha ezt elmulasztjuk nem törlődnek a mailek a könyvtárból, és fél percenként újra bekerülnek a dokumentumtárba.

A Sharepoint Central Administration oldalon állítsuk be a bejövő levelek tulajdonságait a Central Administration > Operations > Incoming E-Mail Settings  alatt.

 

A Directory Management Server beállítását most kihagyom. A „display address”-hez állítsuk be a kiválasztott aldomaint. Az e-mail drop folder legyen az IIS által használt könyvtár, alapértelmezetten C:\inetpub\mailroot\Drop.

Az Exchange szerver fogja továbbítani a kívülről érkező leveleket az alkalmazás szerver felé. Ezért az Organization Configuration > Hub transport > Accepted domains alatt vegyük fel az inet.domain.tld domaint External relay domainként.

Organization Configuration > Hub transport > Send connectors alatt állítsuk be a domain leveleinek továbbítását.

New Send connector
Intended use: Custom
Address space: inet.domain.tld
Route mail through following smarthost: a Sharepoint alkalmazásszerver IP-címe

 

Ezekután a dokumentumtár tulajdonságlapján állítsuk be az Incoming E-mail settingsben a kívülről elérhető e-mail címet, és engedélyezzük ismeretlen küldők felől is a levél fogadását.

By Nagy Balázs on 2010. 04. 13. 2:25

A funkció segítségével az Excelhez hasonlóan lehet "képleteket" írni, természetesen erről van egy lista is az Office oldalán.
Fontos:
- A képletet mindig az adott nyelven kell megadni, tehát egy magyar nyelvű site-on hiába írod be az angol nevét, nem fogja elfogadni, pl =ISERROR helyett =HAHIBA
- Ugyanarra a mezőre nem lehet hivatkozni ( Excelben sem )
- Másik lista elemére ( arra külön lehetőség van az oszlop létrehozásakor)
- Más listákból származtatott (angolul Lookup field) mezőkre
- újjonan létrejövő elem sorszámára, mivel az később generálódik le mint ahogy a számítás lefut új elem létrehozásakor!
 
 
Képletek listája
WSS 3.0 :
 
MOSS :
 

By Nagy Balázs on 2010. 04. 12. 23:38

Alkalmanként előfordul, hogy egy munkafolyamat e-mailt küld teljesen idegen címekre (pl egy felvett rendelésről küld a megrendelőnek egy értesítést), az ilyen esetekre célszerű beállítani az adott cég/partner e-mail címét mint Feladó.
 
Két opció van:
- parancssorból
 stsadm -o email -outsmtpserver mail.example.com -fromaddress someone@example.com -replytoaddress someone@example.com -codepage 65001 -url http://web_app_url  
* url: Web Application címe!
 
- Central Administration
Application Management -> Web Application Outgoing E-Mail Settings   és itt a listából válasszuk a Web Application -t.

By Simkó Benedek on 2009. 12. 11. 18:24

A probléma: állandóan előugró authentikációs ablak, a cancel gombra nyomva bejön a mögöttes tartalom néha.
 
A megoldás: az IIS7 role service-k között nem szabad telepítve lennie a webdav role service-nek. Amennyiben ezt eltávolítjuk a probléma megszűnik.

By Halász István on 2009. 12. 02. 15:41

A művelethez a masterpage-et kell módosítanunk pl. a SharePoint Designer segítségével.
A legtisztább, ha csinálunk egy új masterpage-et az eredeti lemásolásával, és átnevezzük pl. default-egyeb.master néven. (A masterpage tárat a mappalistában a _catalogs/masterpage mappában találjuk.)
 
Nyissuk meg, és helyezzük el a következő scriptet a HEAD tag-ben:

Ezután hivatkozzuk be a BODY tag-ben:

... changeSpecifyOwnValue();">

Már csak a hivatkozást kell átírnunk a felmérés EditForm.aspx és NewForm.aspx-ében:
 
MasterPageFile="/_catalogs/masterpage/default-egyeb.master"
 
 

By Nagy Balázs on 2009. 11. 04. 12:51

MOSS és WSS verziókhoz kijött frissítések és hozzá tartozó verziók időrendben valamint a hozzá tartozó KB cikkek, leírások

By Nagy Balázs on 2009. 11. 04. 12:45

Ez az egyszerű feature hiányzik belőle hiába is keressük Office 2007 -ben a Quick Part ->Document Properties között.
Fontos, ez csak a Document Library-ra vonatkozik!
 
Kipróbált és működő megoldás:

TO CONFIGURE SHAREPOINT'S DOCUMENT LIBRARY:

 1. Go to the document library where you plan to store your version-controlled documents.
 2. Click on Settings > Document Library Settings
 3. Click on "Versioning settings" and make sure that you're either having it "create major versions" or "create major and minor (draft) versions".
 4. Click OK.
 5. Click on "Information management policy settings"
 6. If your library can handle multiple content types, you'll see a list of them. Click on "Document". If it can only handle one content type, skip this step.
 7. Select "Define a policy..." and click OK.
 8. Check the "Enable Labels" box, but don't check either of the other two boxes in that section.
 9. Type {Version} into the "Label format" box.
 10. (Optional) You can format the version label.
 11. Click on the "Refresh" button to see a preview of your version label. It will say something like {_UIVersionString}
 12. When you're satisfied with the label's appearance, click OK.
 13. To get back to your document library, click on the document library's name in the breadcrumb trail at the top of the page.

By Nagy Balázs on 2009. 09. 10. 19:57

64 bites PDF iFilter
 
Előnyök:
- Adobe ingyenesen használható
 
Hátrányok:
- Foxit otthoni kornyezetben ingyenes, szerverekhez fizetős

By Nagy Balázs on 2009. 07. 03. 0:59

This is a checklist to follow if you are having problems with publishing InfoPath 2007 browser-enabled forms to Microsoft Office SharePoint Server 2007. A typical error message you receive in this case is

"This form template is browser-compatible, but it cannot be browser-enabled on the selected site"

... with an ugly yellow color. Here's what to check before you're going crazy:

 1. Install Microsoft Office Forms Server 2007 (independent product) on the SharePoint box if the Office server suite you use is lower than Enterprise (or if you are using Windows SharePoint Services 3.0). The Forms Services support is included in the Enterprise Office Server suite.
 2. After installed Forms Server, you'll have a InfoPath Forms Services section at the Application Management page. To go here, click on Start -> Administrative Tools -> SharePoint 3.0 Central Administration and choose the Application Management tab on the top of the page. Click on Configure InfoPath Forms Services in the InfoPath Forms Services section and check both "Allow users to browser-enable form templates" and "Render form templates that are browser-enabled by users" checkboxes, then OK this page
 3. Open your SharePoint site, click on Site Actions -> Site Settings, select Site collection features under Site Collection Administration and activate InfoPath Forms Services support
 4. Start designing your form with the InfoPath 2007 client. In InfoPath, click on Tools/Form Options, select the Compatibility category and check the "Design a form template that can be opened in a browser or InfoPath", then click OK. In the case if you miss this one and your form is browser-compatible, you get a warning message while publishing your form saying that "The server is running InfoPath Forms Services, but the compatibility settings for this form template is InfoPath only".
 5. Make sure that your form is browser-compatible. You can use the design checker task pane in the InfoPath 2007 client to perform this task.
 6. Publish your form onto a SharePoint 2007 library. In the wizard, at step 3, check the "Enable this form to be filled out by using a browser" checkbox and finish publishing.
 7. At the end of the publishing wizard, select "Open this document library" and click on Close. This will open the document library in the browser. Click on Settings/Form Library Settings, then click on Advanced Settings and select the "Display as a Web page" option in the Browser-enabled Documents category. If you don't choose this option, the form will be opened in InfoPath if it's installed on the client. Otherwise, it's going to be opened in the browser.

*Megjegyzések :

Site Collection Administration oszlop melyben a site collection features is található, csak akkor érhető el, ha elsődeges vagy másodlagos site collection adminok vagyunk. Ennek beállítása: Central Admin -> Application management -> site collection administrators

Site Collection Features listában ha MOSS-ból az enterprise verzió fut, akkor nem fog szerepelni az InfoPath Form Services support szolgáltatás amit aktiválni lehetne, mivel ezt ebben az esetben ezt az Office SharePoint Server Enterprise Site Collection features tartalmazza ( Features such as the business data catalog, forms services, and Excel Services, included in the Office SharePoint Server Enterprise License)

 

Számítsa ki költségeit
  kalkulátorunkkal

tovább    

és nyerje meg
50 000 Ft értékű

ajándékunkat  

Akciós ajánlatunk

 Több szolgáltatót is volt szerencsém kipróbálni. Jelenleg minden projektünk a MOLEHAND-nél van elhelyezve, mert Ők nem csak egy szelet számítógépet adnak, hanem valódi szolgáltatást: Akármibe ütközök számíthatok a gyors és szakszerű reakcióra!