MOLEHAND Solutions - Nagyvállalati megoldások mindenkinek

 
szept. 13

Written by: MOLEHAND
2007. 09. 13. 19:36

Hogyan növelhető a vezeték nélküli eszközök hatótávolsága?

A hatótávolság nagyon sok mindentől függ, például az sem mindegy, hogy beltérben, vagy kültéren szeretnénk növelni az értékét. Kültér esetén érdemes beszerezni egy - a besugározandó területnek legjobban megfelelő antennát - és a vezetéknélküli hozzáférési pontot olyan helyre rakni, ahonnan tisztán láthatóak a potenciális felhasználók. A legnagyobb távolság egy irányított parabola-, vagy Yagi antenna beállításával, és a routeren lévő második antenna mellőzésével, kikapcsolásával érhető el. (FIGYELEM! A két antennával rendelkező ZyXEL eszközöknek csak az egyik antennája cserélhető, a másik ún. diversity antenna.) Olyan helyszíneken, ahol több irányból szükséges rálátni a vezetéknélküli routerre, ajánlott egy körsugárzó (pl. ZyAIR EXT-105) antenna alkalmazása, és ennek minél magasabbra történő elhelyezése, hogy a jelet megfelelően sugározza a középponttól minden irányban. Ez leggyakrabban a 6m-15m magasságot jelenti az antenna karakterisztikáitól függően.

Ugyancsak segít, ha a vezetéknélküli router sugárzási teljesítményét a lehető legnagyobbra állítjuk. Azoknál az eszközöknél ahol ez a GUI-ból megtehető, a "Wireless" menüpont alatt módosítható az értéke. Ott ahol nincs ilyen lehetőség, használjuk a következő kis útmutatót (Köszi Fresi):

Telnet-tel lépjünk be a routerbe.
Parancssorba írjuk be:
telnet 192.168.1.1 (enter, itt a router IP címét használjuk)
adjuk meg a jelszót (enter)!
Így beléptünk a fő menübe.
Válasszuk ki System Maintenance menüpontot! (24.)
Ezután pedig a Command Interpreter Mode menüpontot (8.)
Írjuk be, hogy wlan!
Ezután a wlan-hoz tartozó parancsok jelennek meg.
Válasszuk az outputpower-t (wlan outputpower)! Így megkapjuk a jelenlegi adóteljesítmény értékét, amit ötös skálán állíthatunk be.
1- legerősebb
5- leggyengébb
Legkisebb teljesítményhez írjuk be: wlan outputpower 5 (enter)!
Ezzel be is állítottuk a kívánt telejsítményt.
Kiléphetünk: exit (enter), 99 (enter)

Amennyiben internet-hozzáférésre van szüksége, a 802.11b nagyobb hatótávolságot nyújt, mint a 802.11g - igaz az átviteli sebesség részbeni feláldozásával, ám ez sokszor jól jöhet a nagy távolságú, alacsony jelszintű szituációkban. Alapszabály azonban, nem használható a "802.11b Only" üzemmód WDS-sel. Amennyiben WDS-t és WPA-t is használ a beállítandó üzemmód a "802.11g Only" kell hogy legyen.)

Hogyan növelhető a hatótávolság beltérben?

Néhány épület nem kellően engedi át falain a rádióhullámokat. Ennek az oka a falak anyagában rejlik, sokszor a beton, az ezeken található szigetelés (fólia, stb.) teljesen lecsillapítja a jeleket. A mai hőszigetelés technológiák azirányú igyekezete, hogy az infravörös energiát a szobákban tartsa, azt is jelenti egyúttal, hogy a szoba rádióhullám-védett lesz, így sem a mobiltelefon, sem a bébiőr készülékek nem működnek tökéletesen. Az ajtók, ablakok általában nem, vagy nagyon kevés csillapítást jelentenek a jel terjedésében, tehát az antenna ezek közelében történő elhelyezése sok esetben járható út. Persze a legjobb megoldás - mint a legtöbb esetben - egy megfelelő CAT5 kábel. Túl az átviteli sebességén, a megbízhatósága is ennek a legnagyobb. Megfelelő lefedettség eléréséhez sokszor kevés egy AP, ilyenkor több eszköz alkalmazása javasolt, de lehetőség szerint ezeket kábellel fűzzük össze és ne WDS-t alkalmazva. Ugyancsak érdemes a leszerelhető antennájú eszközöknél a gyári 2 dBi nyereségű antennát egy sokkal hatékonyabb, 5 dBi változatra cserélni.

A födémek közötti átjátszáshoz ne felejtsük el, hogy az antenna 90 fokos merőleges szögben sugároz. Ez azt jelenti, hogy a jelet egyszerűen irányíthatja, csupán az antenna forgatásával, oly módon, hogy mindkét eszköz antennája egy síkban legyen. Például, ha közvetlenül felfelé szeretne sugározni, az antennát hajtsa vízszintes síkba.

Hogyan növelhető a hatótávolság kültéren?

A nagy kültéri hatótávolság legfontosabb titka a megfelelő magasság! Amennyiben magasabbra helyezzük az eszközt az épületben, távolabbra fog a jel eljutni. Még egy hagyományos eszköz gyári antennákkal is képes 5-600 m-re "ellőni", ennél nagyobb távolságokra azonban már jobb antenna szükséges. Másfél km-ig már kb. 9 dBi antenna (EXT-109) nyújthat optimális vételt nyílt térben, míg a beépített részeken (épületek, fák) ez a távolság rövidebb lesz. Fontos az antenna nyereségének, magasságának helyes megválasztása a távolság függvényében, ügyelve arra, hogy olyan jeleket, amelyekre nem vagyunk kíváncsiak, ne feltétlenül vegyünk. A nagyon magasra szerelt antennák hátulütője lehet, hogy pl. egy 12-15 dBi antenna túl magasra helyezésével a hullámok nem igazán térnek vissza a földre (vö. Fresnel-zóna) ott, ahol a vételi pont egyébként lenne.

Ennek az a következménye, hogy úgy tűnhet a jelszint alacsony és nem túl nagy a hatótávolság. Holott ez csak a látszat, a jel minden bizonnyal jóval a fejünk felett halad el, a fenti ábrán a Fresnel-zóna aljával szemléltetve ezt. Egy kisebb nyereségű antennával, alacsonyabbra szerelésével, sokkal erősebb jeleket vehetünk, és a rendszer immunitása is érzéketlenebb lesz a szórt környezeti hatásokra.

Hogyan értelmezzük a jel/zaj értékeket?

Mint szokásos ezeket az értékeket decibelben (dB) adják meg, és negatív számokkal tüntetik fel.Ennek megfelelően egy kisebb érték, mint pl. a -40 dB, nagyobb térerőt jelent mint mondjuk a -70 dB. Ezek az értékek logaritmikus ábrázolásúak, így egy 3 dB-es amlitúdó változás kétszeres szorzót jelent, 10 dB tízest.

Néhány anyag jelcsillapító hatása látható az alábbi táblázatban:

Akadály típusa Veszteség(dB) Effektív hatótávolság
Nyílt tér 0 100%
Ablak (nem fóliázott) 3 70%
Ablak (fémgőzölt) 5-8 50%
Közepesen vastag fal (fa) 10 30%
Vastag fal - 15 cm 15-20 15%
Nagyon vastag fal - 30 cm 20-25 10%
Födém/aljzat közepes 15-20 15%
Födém/aljzat vastag 20-25 10%

Jel: Egy alacsony negatív érték jó (-40 jó, -98 rossz, matematikailag -10 nagyobb, mint -98.)

Zaj: Egy magas negatív érték a kívánatos (-98 jó, -40 rossz, -70 nagyon rossz lenne a valós életben)

SNR (jel/zaj viszony): A nagy érték itt is a jó (ugyanaz kellene hogy legyen, mint a jel és a zaj közti különbség, egy 20-as érték megfelelő, az 1 nem igazán működne)

Jelminőség: Magas értéket várunk itt is (hasonlóan mint az SNR-nél de 100-as zajhoz képesti indexeléssel, a legideálisabb elméleti minőség és a saját zaj százaléka.)

Példák:

Jel Zaj SNR Jelminőség
-82 -98 16 14%

Jel - Zaj = SNR
     -82 - -98 = 16

Jel / Zaj * SNR = Jelminőség
     -82 / -98 * 16 = 13.4%

Általában a zaj -92 körül alakul, ami azt jelenti, hogy a kapcsolat paramétereiben a jelszint -92 lesz. Azonban a realitásokra támaszkodva, és egy stabil kapcsolatban gondolkodva ez a jel-érték -85-ben gondolkodva is elrugaszkodás a valóságtól. A jel erőssége javítható -3dB-el a rádió adó teljesítményének megduplázásával, tehát 100 mW 200mW-ra történő emelése a jelszintet -85-ről -82-re emelné. A nagyobb nyereségű antennák ugyancsak sokat segítenének, pl. a gyári 3 dB antenna 12 dB-re cserélése 9 dB-el növeli az értéket, és a jel -82-ről -73-ra nőne, ami egy kiváló jelszint és valószínűleg 54 Mbps átvitelére is alkalmas lenne.

Milyen vezeték nélküli biztonsági beállítást használjunk otthon?

Alapszabály: Lehetőleg ne alkalmazzunk WEP-titkosítást. Ennek a feltörése egy átlagos forgalmú hálózatban kb. 10-30 perc.
Valószínűleg senkinek, vagy csak nagyon kevesünknek adódik meg a lehetőség, hogy otthon RADIUS szervert használjanak, 802.1x authentikációval, tehát a következő fokozat az úgynevezett előre megosztott kulcsok alkalmazása, amelyek egy általános jelszavat használnak a hálózatban.

Bizonyosodjon meg róla, hogy a jelszó elég bonyolult-e, pl. 4-5 véletlenszerű szó összetételével!

A vezeték nélküli biztonsági rendszerek a következők legyenek, a lehetőség szerint a lista első részéről választva:

  1. WPA2 + AES
  2. WPA + AES (csak ha minden eszköz támogatja).
  3. WPA + TKIP
  4. Tiltott (nincs biztonság)

Amennyiben a hálózatában van Radius szerver, használhatja a fentiek RADIUS-os változatát is.

A WPA2 Mixed megpróbál visszatérni a WPA2-ről a WPA-ra amennyiben az eszközpark vegyes, hasonlóan az AES+TKIP is ezt teszi ha szükséges, azonban a végeredmény mindig az alacsonyabb szintű változat lesz, ha az eszközök vegyesek.

Ha GNU/Linux operációs rendszert használ, előfordulhat, hogy problémákba ütközik a Wi-Fi kártya és titkosítás kapcsán. Ha mindkettő gondot okoz, ajánlott egy megfelelően támogatott USB-adapter beszerzése, amely támogatja a WPA-t.

A behatolók kiszűrése érdekében mindenképpen ajánlott a MAC-címek korlátozása, és egy esetleges IDP/tűzfal (ld. ZyWALL-család).

Tags:

Your name:
Title:
Comment:
Security Code
Enter the code shown above in the box below
Add Comment    Mégsem  
 

Számítsa ki költségeit
  kalkulátorunkkal

tovább    

és nyerje meg
50 000 Ft értékű

ajándékunkat  

Akciós ajánlatunk

 Több szolgáltatót is volt szerencsém kipróbálni. Jelenleg minden projektünk a MOLEHAND-nél van elhelyezve, mert Ők nem csak egy szelet számítógépet adnak, hanem valódi szolgáltatást: Akármibe ütközök számíthatok a gyors és szakszerű reakcióra!