MOLEHAND Solutions - Nagyvállalati megoldások mindenkinek

Office SharePoint Server 2007
Nyomtat  

Ez a cikk bemutatja az Microsoft Office SharePoint Server 2007 alkalmazást, és leírja, hogy hogyan használhatja azt a tartalmai jobb vezérléséhez és hatékonyabb áttekintéséhez, üzleti folyamatai leegyszerűsítéséhez és az adatok a vállalat más tagjaival való megosztásához.

 Megjegyzés:   Ez a cikk nem ismerteti azon Office SharePoint Server 2007-szolgáltatásokat, amelyek számítástechnikai szakemberek és fejlesztők számára készültek. Az Office SharePoint Server 2007 felügyeletére és az alkalmazás szolgáltatásainak kiterjesztésére vonatkozó részletes információkat a Lásd még szakasz hivatkozásait követve találhat.Az Office SharePoint Server 2007 áttekintése

Az Office SharePoint Server 2007 egy új kiszolgáló alkalmazás, amely a 2007-es Microsoft Office rendszer része. A vállalatban az együttműködés megkönnyítésére, tartalomkezelő szolgáltatások elérésére, üzleti folyamatok végrehajtására és a vállalat céljaihoz és folyamataihoz elengedhetetlen adatok elérésére használható.

Az Office SharePoint Server 2007 programban lévő webhelysablonokkal és más szolgáltatásokkal gyorsan és hatékonyan hozhat létre adott tartalom közzétételét, tartalomkezelést, rekordkezelést vagy a vállalat igényeinek megfelelő kapcsolatiadat-kezelést támogató webhelyeket. Létrehozhat például vállalati szintű webhelyeket, például vállalati portálwebhelyeket vagy az internetes jelenlétet biztosító webhelyeket, vagy létrehozhat speciális webhelyeket, például tartalomtárakat vagy értekezlet-munkaterületeket. Ezen webhelyek használatával együttműködhet és adatokat oszthat meg másokkal, függetlenül attól, hogy ezek a személyek a vállalaton belül vagy azon kívül találhatók. Továbbá az Office SharePoint Server 2007 programmal hatékonyan kereshet munkatársakat, dokumentumokat és adatokat űrlapvezérelt üzleti folyamatok tervezéséhez és az azokban való részvételhez, valamint nagy mennyiségű üzleti adat eléréséhez és elemzéséhez.

Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazást többek között a következőkre használhatja:

 • Hatékony együttműködés a vállalat többi munkatársával. A naptárakkal például figyelemmel kísérheti a csoporttal kapcsolatos eseményeket, vagy dokumentumtárakban tárolhatja a csapat, a részleg vagy a vállalat dokumentumait. A problémákat is megtárgyalhatja webnaplók használatával, illetve információt rögzítheti vagy tárolhatja wikiwebhelyeken, azaz a felhasználók által kezelt tudásbázisokon.
 • Személyes webhelyek létrehozása, ahol kezelheti és megoszthatja adatait más felhasználókkal. Létrehozhatja például Saját webhely portálját, ahol egyetlen központi helyen tekintheti meg és kezelheti az összes dokumentumát, feladatait, hivatkozásait, Microsoft Office Outlook 2007-naptárait, munkatársait és más személyes adatait.
 • Személyek, szakmai útmutatók és üzleti alkalmazásokban található adatok keresése. A Saját webhely intraneten keresztüli keresésével például megtalálhat adott képzettséggel vagy érdeklődéssel rendelkező személyeket, akkor is, ha nem tudja a nevüket. Adatokat is kereshet egy vállalati adatbázisban vagy vállalati üzleti alkalmazásokban, például az ügyfélkapcsolat-kezelési (CRM) alkalmazásban.
 • Dokumentumok, rekordok és webes tartalom kezelése. A vállalata például kifejleszthet egy folyamatot dokumentumok bizonyos idő lejárta után történő visszavonásához vagy érvénytelenítéséhez.
 • Olyan XML-alapú üzleti nyomtatványok szolgáltatása, amelyek adatbázisokkal vagy más üzleti alkalmazásokkal integráltak. Ha például egy helyi kormányzati kirendeltségnek dolgozik, az engedélykérő űrlapokat a Microsoft Office InfoPath 2007 programban tervezheti meg és az Office SharePoint Server 2007 alkalmazással szolgáltathatja, így a felhasználók az űrlapokat közvetlenül a böngészőben tölthetik ki. Az űrlapra bevitt adatok elküldhetők a kormányzat hálózatán lévő adatbázisok egyikére.
 • Jelentések, listák és fő teljesítménymutatók (KPI-k) könnyű közzététele üzleti alkalmazásokhoz, például az SAP, a Siebel és a Microsoft SQL Server 2005 alkalmazásokhoz való csatolás segítségével.

Az Office SharePoint Server 2007 működése a Microsoft Office rendszer alkalmazásaival

Az Office SharePoint Server 2007 hatékonyan működik együtt a 2007-es Microsoft Office rendszer programban lévő más programokkal és kiszolgálókkal. A következő listában példákat talál a lehetőségekre.

 • Ha a Microsoft Office PowerPoint 2007 programot használja, létrehozhatja a PowerPoint-diák olyan tárát, amelyet megoszthat a Office SharePoint Server 2007-webhelyet használó más felhasználókkal.
 • Ha a Microsoft Office Access 2007 alkalmazást használja, offline állapotúvá tehet egy SharePoint-listát, majd az Office Access 2007 alkalmazás jelentési funkcióival megtekintheti az adatokat és jelentéseket hozhat létre. Ha például utazik, tarthatja egy SharePoint-lista helyi másolatát a hordozható számítógépén, ahol úgy szerkesztheti a listát, és ugyanúgy végezhet lekérdezéseket, mint ha az az Office Access 2007 bármely másik táblázata lenne. A SharePoint-listát használó űrlapok és jelentések teljesen interaktívak – és az Office Access 2007 később képes szinkronizálni a helyi listát az online listával, ha a hordozható számítógépet ismét csatlakoztatta a hálózathoz.
 • Ha az Office Outlook 2007 programot használja, a dokumentumtárakat offline állapotba is helyezheti. A SharePoint-mappák úgy jelennek meg, mint bármely más Outlook-mappa.
 • Ha az Office InfoPath 2007 programot használja, tervezhet böngészőkompatibilis űrlapsablonokat, közzéteheti azokat egy Office SharePoint Server 2007-webhelyre és lehetővé teheti azok webböngészőben való használatát.
 • Ha a Microsoft Office Excel 2007 alkalmazást használja, munkalapokat menthet el egy SharePoint-webhelyre úgy, hogy a felhasználók böngészővel elérhessék azokat. Ezekkel a munkalapokkal megőrizhet és hatékonyan megoszthat egy központi, naprakész verziót, ugyanakkor segíthet megvédeni azokat a vállalati adatokat, például pénzügyi modelleket, amelyek a munkalapon szerepelnek.
 • Ha a Microsoft Office SharePoint Designer 2007 alkalmazást használja, az Office SharePoint Server 2007-webhelyek és -munkafolyamatok testreszabását egy intuitív, alakhű (WYSIWYG) környezetben végezheti el. A SharePoint-webhelyeket egyéni igényei szerint alakíthatja ki, valamint a szükséges márkajelzéseket is elhelyezheti a legújabb ASP.NET technológia, valamint kiforrott webes szabványok, például az Extensible Hypertext Markup Language (XHTML) kód és stíluslapok (CSS) segítségével. Ha például üzleti elemző, előfordulhat, hogy olyan új Office SharePoint Server 2007-webhelyet kell építenie és testreszabnia, amelyet videóra rögzített vásárlói esettanulmányok feldolgozásának közösen végzett munkájához használnak. Ebben az esetben a Office SharePoint Designer 2007 programmal létrehozhat egy teljesen új Office SharePoint Server 2007-webhelyet, ahol az írók, a film készítői és a marketingcsoport tagjai együttműködhetnek a videóra rögzített esettanulmányok fejlesztésében.
 • Az Office 2007 számos alkalmazásában frissítheti a kiszolgálói dokumentumok tulajdonságait a Dokumentum adatai munkaablakban, amely szerkeszthető mezők csoportjaként jelenik meg a dokumentumok tetején. Egy Word-dokumentum esetében például előfordulhat, hogy szerkesztenie kell a szerző nevének, a létrehozás dátumának és a dokumentum típusának tulajdonságait. Ezek végső soron megkönnyítik a kiszolgálón lévő adatok keresését. Gyorsan megtalálhatja például az összes olyan sajtóközleményt, amelyben a vevő tulajdonság egyezik egy adott vevő nevével.
 • Az Office 2007 számos alkalmazásában elindíthat munkafolyamatokat vagy részt vehet azokban. A munkafolyamatok dokumentumok vagy elemek egy üzleti folyamathoz kapcsolódó adott műveletsoron vagy feladatokon való automatikus végigvitele. A munkafolyamatok az üzleti folyamatok, például a dokumentumok jóváhagyási vagy ellenőrzési folyamatának egységes kezelésére szolgálnak.

Az Office SharePoint Server 2007 és a Windows SharePoint Services kapcsolata

Felvetődik a kérdés, hogy mi a különbség az Office SharePoint Server 2007 és a Microsoft Windows SharePoint Services között, és hogy ezek az alkalmazások milyen kapcsolatban állnak egymással.

Az Office SharePoint Server 2007 termék a Windows SharePoint Services technológiát használja. A Windows SharePoint Services alkalmazás összes szolgáltatása elérhető az Office SharePoint Server 2007 programban is, beleértve a központi listák és tárak, webnaplók, wikiwebhelyek és csapat-munkaterületek, például értekezlet-munkaterületek létrehozásának lehetőségét.

Az Office SharePoint Server 2007 a Windows SharePoint Services technológiára alapozva szolgáltatja a listák és dokumentumtárak, a webhely-felügyelet és a webhelyek testreszabásának egységes, ismerős keretrendszerét. De az Office SharePoint Server 2007 olyan bővített vagy további szolgáltatásokat is nyújt, amelyek nem érhetőek el egy Windows SharePoint Services-webhelyen. Az Office SharePoint Server 2007 például ugyanazt a keresési eljárást alkalmazza, mint a Windows SharePoint Services, de további olyan szolgáltatásokat is tartalmaz, amelyek különösen hasznosak a nagyvállalatok alkalmazottainak, például az üzleti adatok keresésének lehetőségét az SAP, a Siebel és más üzleti alkalmazásokban.

Együttműködés

Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazásban a következő szolgáltatásokkal hatékonyabban és hatásosabban dolgozhat együtt a vállalat más tagjaival.

Webhelysablonok használata együttműködéshez vagy értekezletek kezeléséhez:   Amikor új Office SharePoint Server 2007-webhelyet hoz létre, kiindulópontként kijelölhet egyet a számos különböző, az együttműködést és az értekezletek kezelését támogató webhelysablon közül. Az Együttműködés csoportban lévő webhelysablonok például segítik vállalaton belüli csoportok munkáját a projekteken, és együttműködésüket a dokumentumok készítése során. A Dokumentum-munkaterület webhelysablonnal együtt dolgozhat másokkal dokumentumok vagy dokumentumok csoportjának készítése során. Az Értekezletek csoport webhelysablonjai segítik a vállalaton belüli csoportokat a különböző típusú értekezletek kezelésében. Ezen csoport sablonjai az általános értekezletektől a döntésközpontú értekezletekig vagy akár társasági találkozókig minden eseménytípust támogatnak.

Dokumentumok, kapcsolatok, feladatok és naptárak megosztása:   Az Outlook alkalmazással szinkronizálhatja az Office SharePoint Server 2007-naptárat. Egész napos eseményeket, valamint többfajta ismétlődő vagy visszatérő eseményt adhat meg. Hatékonyabban követheti a csapat projektjeit vizuális napi és havi nézetek segítségével.

Könnyed ötletgyűjtés wikiwebhelyekkel:   A wikiwebhely könnyen létrehozható és módosítható formátumban teszi lehetővé az ötletek összegyűjtését, a csoportterveken való együttműködést, ismerettárak összeállítását vagy akár a napi információk összegyűjtését. A csoport tagjai a wikiwebhelyeket böngészőjükből érhetik el és módosíthatják – nincs szükségük szövegszerkesztőre vagy speciális műszaki ismeretekre.

Ötletek megosztása webnaplók segítségével:   A blogként is ismert webnaplók rövid hozzászólásokat tartalmaznak, és gyakran frissülnek. A hozzászólások listája a legutolsó hozzászólással kezdődik. Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazással csak néhány kattintás szükséges webnapló létrehozásához, hozzászóláshoz, a webnapló frissítéseire való előfizetéshez és a webnapló testreszabásához. Engedélyezheti, hogy a webnapló elfogadja a megjegyzéseket, vagy kikapcsolhatja azokat. A webnaplók néhány lehetséges alkalmazási területe: vezetői napló a gondolatok és a jövőkép megosztására, ügyfélkapcsolatok építését szolgáló közösség kiépítése vagy egy nem hivatalos webhely létrehozása, ahol a csoportok híreket és ötleteket oszthatnak meg.

Listafrissítések és tárfrissítések fogadása RSS használatával:   A listák és tárak az RSS (Really Simple Syndication) technológiát használják, ezáltal a munkacsoport tagjai automatikusan tudják fogadni a frissítéseket. Az RSS technológia lehetővé teszi a hírek, webnaplók és más elemek frissítéseinek vagy csatornáinak egyetlen helyen történő fogadását és megtekintését.

Projektek kezelése:   Létrehozhat egy Gantt-diagramot is tartalmazó Projekttevékenységek listát. A Gantt-diagram a projekttevékenységek képi áttekintését teszi lehetővé, amelyet a csapattevékenységek határidejének és folyamatának követésére használhat.

Mobil hozzáférés a tartalmakhoz:   A portálokat, csoportwebhelyeket és listákat mobileszközön is megtekintheti, így lehetővé válik, hogy utazás közben is naprakész maradjon a csapatprojektek és feladatok tekintetében. A listák például telefonon (vagy nemzetközi szabványokat támogató egyéb telekommunikációs eszközökön) egyszerűsített szöveges formátumban jelennek meg, egy olyan hivatkozással, amellyel sorban megtekintheti az egyes oldalak tartalmát. Értesítést is kaphat a listák frissítéséről.

E-mail küldése az Office SharePoint Server 2007 programba:   E-mail használatával vitafórumokon és értekezleteken vehet részt, valamint dokumentumok létrehozásában segédkezhet az Office SharePoint Server 2007-webhelyen. Hasonlóan ahhoz, ahogy e-mailt küldene csoportjának a feladatok és projektek megvitatására, az Office SharePoint Server 2007-webhelyre, valamint egy adott listára vagy tárba is tud e-mailt küldeni. A webhelyre vagy listára küldött e-mailt archiválhatja, ezáltal a csoporttagok könnyen követhetik a webhelyen található vitafórumokat anélkül, hogy üzeneteket kellene keresniük teli postaládájukban.

Dokumentumok és egyes listatípusok offline kezelése:   Bárhova is megy, a fontos munkákat most már magával viheti. Néhány Office SharePoint Server 2007-kompatibilis levelezőprogrammal, például a Microsoft Office Outlook 2007 alkalmazással kapcsolat nélkül dolgozhat tárok fájljaival és a naptár, névjegyalbum, feladatok és vitafórumok típusú listák elemeivel. Amikor ismét csatlakozik a hálózatra, frissítheti a kiszolgálón található fájljait. A listaelemeket a program automatikusan frissíti.

Személyek és testreszabás

Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazásban a következő szolgáltatásokkal felveheti a kapcsolatot a megfelelő képzettséggel, tudással és tapasztalattal rendelkező vállalati személyekkel.

Saját webhely:   A Saját webhely egy személyes webhely, amely lehetővé teszi, hogy egy központi helyen tárolja az anyagait, hivatkozásait és névjegyeit. Ez a vállalat többi alkalmazottja számára olyan kapcsolódási pontot jelent, amely tájékoztatást ad a Saját webhely tulajdonosáról, valamint a tartalomszolgáltatók itt biztosíthatnak elérhető adatokat. A Saját webhely által minden felhasználónak kijelölt webhelye lehet, amelynek testreszabását a felhasználó saját maga végezheti el. Minden webhelyen szabályozottan tárolhat, mutathat be, tekinthet meg és kezelhet tartalmakat, adatokat és alkalmazásokat. Az egyes webhelyeken bemutathatja a felhasználók adatait is, például a képzettséget és szerepkört, a munkatársakat és vezetőket, a felhasználó csoportjait és terjesztési listáit, valamint azokat a dokumentumokat, amelyeken a felhasználó dolgozik. Emellett minden egyes webhely szigorú adatvédelmi vezérléssel és biztonsági technológiákkal rendelkezik, így a felhasználók megadhatják, hogy milyen adatokat mely személyeknek kívánnak megjeleníteni. Minden Office SharePoint Server 2007-felhasználónak rendelkezésére áll egy különálló Saját webhely. A következő lista a Saját webhely használatának előnyeit mutatja be.

 • Az összes dokumentum, feladat, hivatkozás, Microsoft Office Outlook-naptár, munkatárs-információk és más személyes adatok megtekintésére és kezelésére alkalmas központi helyet biztosít.
 • A nyilvános lapját megtekintve más SharePoint-felhasználók megtudhatják, hogyan léphetnek kapcsolatba Önnel, megismerhetik szakterületeit, aktuális projektjeit és az Ön által ismert embereket.
 • A tartalomszolgáltatók a Saját webhely tulajdonosának profilja (például címe, részlege vagy érdeklődése) szerint helyezhetnek el a felhasználónak hasznos információkat annak webhelyén.
 • A rendszergazdák testreszabott webhelyekkel és kijelzőkkel szolgálhatnak.

 Társasági hálózati szolgáltatások:   Ugyanúgy, ahogy a vállalaton belül adatokat oszt meg másokkal nyilvános kezdőlapján, kereshet személyeket és kapcsolódhat hozzájuk a Saját webhelyük nyilvános kezdőlapján keresztül. Ha megjelenik egy név a portálwebhelyen, rákattintva megtekintheti az adott személy Saját webhelyét. Megtekintheti a webhelyekre és terjesztési listára vonatkozó tagságokat, listákat, webhelyekre mutató hivatkozásokat, személyeket és dokumentumokat, amelyek esetleg segíthetnek munkája elvégzésében. Ezen kívül megtekintheti azon információkat is, amelyek mindkettejükre vonatkoznak.

Adatvédelmi vezérlők:   A nyilvános Saját webhely tartalmára vonatkozó adatvédelmi beállítások megadásával lehetővé teszi, hogy az Office SharePoint Server 2007 kizárólag a webhelyet meglátogató személyek bizonyos csoportjainak jelenítsen meg adatokat. Az adatvédelmi csoportokkal meghatározhatja, hogy csak bizonyos személyek tekinthessenek meg egyes személyes információkat, amelyet a Saját webhely kezdőlapján tárol. Ez hasznos lehet, ha személyes adatokat, például a mobiltelefonja számát csak a munkacsoportjával vagy a felettesével szeretne megosztani. Öt kategóriában határozhatja meg, mely személyek számára kívánja megosztani tartalmait, ezek a Mindenki, a Saját munkatársak, a Saját munkacsoport, a Saját felettes és a Csak én kategóriák.

Célközönségek:   Célközönség meghatározásával adott csoportok számára jeleníthet meg tartalmakat, például lista- vagy tárelemeket, navigációs hivatkozásokat és teljes kijelzőket. Ez akkor hasznos, ha olyan adatokat szeretne megjeleníteni, amelyek csupán a személyek egy bizonyos csoportját érintik. Hozzáadhat például egy kijelzőt a jogi osztály portáljához, amely jogi szerződések listáját tartalmazza, és csak az adott osztály számára tekinthető meg. A SharePoint-listákban vagy -tárakban lévő bármely elem beállítható egy adott célközönség számára a Tartalomlekérdezési kijelzővel. Bármely más típusú kijelző és annak tartalma szintén beállítható a célközönségek számára. Továbbá beállíthat webhelynavigációs hivatkozásokat is egy adott célközönség számára. Ezzel leegyszerűsítheti a felhasználói élményt, mivel a felhasználók számára csak az őket érintő navigációs hivatkozások jelennek meg.

Jelenlét és elérhetőség:   A valós idejű jelenlétállapotot jelző ikon, amely gyakorlatilag mindenhol szerepel, ahol egy személy neve megjelenik az Office SharePoint Server 2007 alkalmazásban, azt jelöli, hogy a személy online állapotú-e, és elérhető-e telefonos konferenciahíváshoz, azonnali üzenetküldéshez vagy kétirányú videobeszélgetéshez.

Keresés

A keresés célja a megfelelő adatok vagy személyek megtalálása. Ez a rész áttekintést nyújt az Office SharePoint Server 2007 kereséssel kapcsolatos szolgáltatásairól, például azon személyek kereséséről, akik a munka elvégzéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek.

Keresőközpont:   A Keresőközpont webhely központi helyet biztosít lekérdezések kezdeményezéséhez és a keresési eredmények tallózásához. Ha adatokat ad hozzá önmagáról a Saját webhelyéhez, a Keresőközponttal a vállalat más munkatársai megtalálhatják, valamint információkat szerezhetnek a projektjei adatairól és az Ön által ismert személyekről. Az Office SharePoint Server 2007 a következő webhelysablonokat biztosítja Keresőközpont létrehozásához:

 • Keresőközpont:   Ezzel a webhelysablonnal keresésre alkalmas webhelyet hozhat létre. A fő Üdvözlőlap közepén egy egyszerű keresőmező található. A webhely keresési eredményeket megjelenítő, valamint irányított keresési beállítások megadására szolgáló lapokat tartalmaz.
 • Többlapos keresőközpont:   Ezzel a webhelysablonnal keresésre alkalmas helyet hozhat létre. A fő Üdvözlőlap közepén egy egyszerű keresőmező található. A webhely két lapot tartalmaz, egyet az általános kereséshez, és egyet személyek adatainak kereséséhez. Lapok hozzáadásával és testreszabásával más keresési tartományokat vagy eredménytípusokat emelhet ki.

Dokumentumok keresése az intraneten:   Kereshet olyan dokumentumokat, amelyek adott szót vagy kifejezést tartalmaznak, adott nyelven készültek, adott alkalmazásban jöttek létre vagy amelyek adott tulajdonságokkal rendelkeznek. Az Office SharePoint Server 2007 a keresés leszűkítéséhez is kínál hasznos szolgáltatásokat. Megkeresheti például azokat a dokumentumokat, amelyek tartalmazzák a „nemzetközi társaság” kifejezést, és spanyol vagy japán nyelvűek.

Személyek keresése az intraneten:   A megfelelő személy megtalálása nélkülözhetetlen lehet a gyors munkavégzéshez. Kereshet személyeket név szerint, vagy használhatja profiljuk más adatait is, például képzettségeiket, aktuális projektjeiket vagy címüket. Kereshet személyeket a vállalati alkalmazásokban (például az SAP vagy a Siebel alkalmazásokban, illetve testreszabott adatbázisokban) is.

Üzleti adatok keresése az SAP, a Siebel és más vállalati alkalmazásokban:   Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás keresési szolgáltatásaival adatokat kereshet a szervezet vállalati alkalmazásaiban. Ezek a vállalati alkalmazások speciális üzleti feladatok ellátására, például könyvelésre, készletnyilvántartásra vagy az ellátási lánc kezelésére készült speciális üzleti alkalmazások. Ilyenek például az SAP, a Siebel és a vállalati megrendelésre készült testreszabott adatbázisok.

Tartalomkezelés

Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás tartalomkezelési szolgáltatásai az alábbi három kategóriába sorolhatók:

 • Dokumentumkezelés
 • Rekordkezelés
 • Webtartalom kezelése

 A Microsoft Windows SharePoint Services 3.0 alapvető dokumentumkezelési szolgáltatásokat kínál, beleértve a verziókezelési funkciókat, a leíró metaadatok használatát, a munkafolyamat-szolgáltatásokat, a tartalomtípusokat, a naplózást és a szerepalapú hozzáférés-szabályozást a dokumentumtárak, a mappák és a különálló dokumentumok szintjén.

Az Office SharePoint Server 2007 kiterjeszti ezeket a lehetőségeket, így a fejlett szerzői műveleteket, az üzleti dokumentumok feldolgozását, a webes tartalmak kezelését és közzétételét, a rekordkezelést, a házirendkezelést és a többnyelvű közzétételt is támogatja.

Dokumentumkezelés

A dokumentumkezelés vezérli a vállalat dokumentumainak életciklusát – a létrehozásuk, ellenőrzésük, közzétételük és elérésük módját. Függetlenül attól, hol dolgozik, bizonyára ismeri a dokumentumkezelés nehézségeit. Gondoljon egy átlagos dokumentum életciklusára. Először létrejön a dokumentum, majd mentik, ezután talán megosztják más felhasználókkal, akik esetleg módosítják. Az új verziójú programok kifejlesztésével egy ütemben kell a dokumentumokat nyomon követni és rendszerezni. Az Office SharePoint Server 2007 programmal a vállalata a dokumentum életciklusának minden lépésénél engedélyezheti a megfelelő házirendeket, használhat központi tárakat a dokumentumok tárolásához, kezeléséhez és eléréséhez, valamint címkékkel és vonalkódokkal hatékonyan nyomon követheti a dokumentumokat.

Az Office SharePoint Server 2007 a következő szolgáltatásokat nyújtja a dokumentumkezelés támogatásához.

Dokumentumközpont webhelysablon:   A Dokumentumközpont webhelysablon lehetővé teszi, hogy a vállalatok olyan nagy kiterjedésű dokumentumkezelő webhelyeket hozzanak létre, amelyek támogatják a nagymértékben tagolt dokumentumkezelés eseteit. A Dokumentumközpont webhelysablon alapértelmezett beállításai támogatják az erős tartalomvezérlést: a szerkesztés előtt kötelező a dokumentum kivétele, engedélyezett a fő- és alverziók használata, több tartalomtípus is használható, valamint a naplózás engedélyezésével nyomon követhető a tartalom időbeli változása.

Fordításkezelési könyvtár:   A fordításkezelési könyvtárral a szervezetek létrehozhatják, tárolhatják és kezelhetik a lefordított dokumentumokat, olyan nézetekkel és szolgáltatásokkal, amelyek segítik a manuális dokumentumfordítás műveletét. Ez a tár tartalmaz egy testreszabott nézetet, amely a fordításokat a forrásdokumentumok alapján csoportosítja, valamint egy Fordításkezelési munkafolyamatot, amellyel a manuális fordítási folyamat kezelhető.

A dokumentumok konvertálásának keretrendszere:   Az Office SharePoint Server 2007 támogatja a dokumentumok fájlformátumok között történő kiszolgálóoldali konverzióját.

A 2007-es Microsoft Office rendszer ügyfélprogramjainak integrációja:   Az Office SharePoint Server 2007 számos dokumentumkezelő szolgáltatása hatékonyan lett kibővítve az Office 2007 ügyfélprogramjainak szoros integrálásával. Az Office 2007 ügyfélprogramjaiból a felhasználók a következő műveleteket végezhetik el:

 • Munkafolyamat-feladatok indítása és befejezése
 • A kiszolgálón található dokumentumok tulajdonságainak frissítése a Dokumentum adatai munkaablakkal
 • Az adatkezelési házirend kiszolgálói dokumentumokra vonatkozó szabályainak megtekintése az Üzenetsávon
 • A kiszolgálói dokumentumok verzióinak összehasonlítása a Microsoft Office Word alkalmazáson belül
 • Vonalkódok és címkék beillesztése kiszolgálói dokumentumokba

Rekordkezelés

A rekordkezelés a vállalati rekordok (a vállalat történetéhez, tudásához vagy jogi védelméhez szükségesnek ítélt adatok) összegyűjtésének, kezelésének és eltávolításának állandó és egységes folyamata, amely a vállalat házirendjén alapul. Ezt a házirendet a vállalat által végzett munka típusa, az általa vállalt jogi kockázatok és a vállalatra vonatkozó törvények és szabályzatok alakítják. Az Office SharePoint Server 2007 a szolgáltatások egy új csoportját biztosítja a vállalaton belüli hivatalos rekordkezelési lehetőségek megteremtéséhez és támogatásához.

Adatkezelési házirendek:   A vállalatok meghatározhatják és használhatják az Office SharePoint Server 2007-webhelyek adatkezelési házirendjeit annak érdekében, hogy az adatok kezelésekor elősegítsék a vállalati üzleti folyamatoknak, illetve a jogi és kormányzati szabályozásoknak való megfelelést. Az adatkezelési házirendek lehetővé teszik, hogy a webhelygazdák vagy listakezelők szabályozzák a tartalom kezelésének módját. Az Office SharePoint Server 2007 programban számos előre definiált házirend-szolgáltatás található, amelyeket külön-külön vagy együttesen használva a vállalatok adatkezelési házirendet adhatnak meg weblapjaikhoz. Ezen teljes webhelygyűjteményre, illetve adott listára, tárra vagy tartalomtípusra meghatározható házirend-szolgáltatások közé tartoznak a következők: Naplózás, Vonalkódok, Címkék, Űrlapok konvertálása archiváláshoz és Elévülés. Ezeken kívül a vállalatok kifejleszthetnek egyéni adatkezelési házirendeket.

Tartalomvédelmi szolgáltatás (IRM):   Az Office SharePoint Server 2007 program lehetővé teszi a vállalatok számára a SharePoint-listákból vagy -tárakból letöltött fájlokkal végezhető felhasználói műveletek korlátozását. Az IRM titkosítja a letöltött fájlokat, és korlátozza, hogy mely felhasználók milyen programokkal fejthetik vissza ezeket a fájlokat. Az IRM képes korlátozni azon felhasználók jogait is, akik olvashatják a fájlokat, hogy például ne nyomtathassák ki azokat, és ne másolhassanak belőlük szöveget.

Rekordtár webhelysablon:   Az Office SharePoint Server 2007 Rekordtár webhelysablonjával a szervezetek kialakíthatják rekordkezelési és -elévülési programjukat. Ez a webhelysablon a szabványos Office SharePoint Server 2007-szolgáltatásokat további rekordkezelési szolgáltatásokkal bővíti ki, így a következő lehetőségeket nyújtja:

 • Raktározási funkciók:   A rekordtár webhelysablon számos eszközzel segít biztosítani a tárolt rekordok integritását. A rendszer soha nem módosítja automatikusan a rekordokat – ez azt jelenti, hogy a webhelyre feltöltött, majd később onnan letöltött rekordok mindig megegyeznek. A Rekordtár webhely alapértelmezett beállításai a dokumentumok tartalmán végzett változtatások verziószámmal történő ellátása és meghatározott módosítástípusok naplózása révén megakadályozzák a rekordok közvetlen módosítását. A rekordkezelők a rekord metaadataitól függetlenül adhatnak hozzá és őrizhetnek meg az elemeken metaadatokat. A metaadatok módosításait szintén verziószámmal látja el a program.
 • Rekordtovábbítás:   A vállalatok megadhatnak egy Rekordtovábbítás listát, hogy a Rekordtárba küldött rekordokat az alkalmazás automatikusan továbbítsa a megfelelő tárba.
 • Az adatkezelési házirend érvényesítése:   Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás Naplózás, Elévülés és Vonalkód házirend-szolgáltatásai hasznosak a rekordkezeléshez.
 • Mentesség:   Az Office SharePoint Server 2007 támogatást nyújt a jogi vizsgálati folyamatok kezeléséhez: lehetővé teszi, hogy a vállalatok mentesítsék a rekordokat. A peres eljárás vagy nyomozás alatt álló rekordok hozzáadhatóak egy Mentesség listához, így felfüggeszthetőek a rekordkezelési házirendek és az elévülés hatálya alól. Az elemek egyszerre több okból is mentesíthetők.
 • A rekordok gyűjtésére szolgáló felület:   Az emberek és az automatikus rendszerek könnyen küldhetnek tartalmat Rekordtár webhelyre anélkül, hogy feltétlenül szükségük lenne hozzáférésre vagy engedélyre a webhely valamely tartalmához. A tartalmat a SOAP protokollt használó webszolgáltatással, vagy e-mail üzenetben, az SMTP protokollal lehet elküldeni.

Integráció a Microsoft Exchange Server 2007 alkalmazással:   Az Office SharePoint Server 2007 szorosan együttműködik az Exchange 2007 alkalmazással. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a vállalatok felügyelt e-mail mappákat hozzanak létre az Exchange kiszolgálón, amelyek a felhasználók számára az Office Outlook 2007 alkalmazásban érhetők el. A vállalatok meghatározhatják ezen mappák adatkezelési házirendjeit, amelyek olyan tényezőket határoznak meg, mint az adatmegőrzés időtartama vagy a kvóta. A felhasználók ezen mappák segítségével e-mail üzenetet is küldhetnek az Office SharePoint Server 2007 alkalmazásban implementált Rekordtár webhelyekre. A felhasználók másolással és húzással e-mail rekordokat helyezhetnek át a beérkezett üzeneteket tároló mappájukból a megfelelő felügyelt e-mail mappába.

Webtartalom kezelése

Az Office SharePoint Server 2007 számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amely hasznos a vállalati intranetes portálok, a vállalati internetes megjelenésre szolgáló webhelyek, valamint részlegek portálwebhelyeinek tervezéséhez, telepítéséhez és kezeléséhez. Ezekkel a szolgáltatásokkal időben írhat és tehet közzé webes tartalmakat, és összességében csökkentheti a több webhely kezeléséhez szükséges pénzt és időt.

Sablon alapú weblapok:   Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás webes tartalom kezelésére szolgáló szolgáltatásaival sablonok alapján hozhat létre, szerkeszthet és kezelhet weblapokat. Ehhez lapelrendezéseket kell létrehoznia, vagyis létre kell hoznia és kezelnie kell a weblapjai „sablonjait“, mind a szerzőkre és a tartalom létrehozásának módjára, mind az olvasókra és a tartalom megjelenítésének módjára vonatkozóan is.

Webhelysablonok közzététele:   Új Office SharePoint Server 2007-webhely létrehozásakor kiindulópontként kijelölheti a különböző típusú webhelysablonok egyikét, beleértve a vállalata egyedi közzétételi igényeit támogató sablonokat is. A Közzététel csoportban lévő webhelysablonok lehetővé teszik, hogy a vállalatok megtervezzék, telepítsék és kezeljék a vállalati intranetes portálokat, a vállalati internetes megjelenésre szolgáló webhelyeket és a részlegek portálwebhelyeit. A Közzététel csoport webhelysablonjainál minden közzétételi szolgáltatás engedélyezett, beleértve a lap szerkesztési eszköztárát, a tartalomszerkesztőt és a kivételt is.

 • Hírwebhely:   Ezzel a webhelysablonnal újságcikkek és újságcikkekre mutató hivatkozások könnyű és gyors közzétételére szolgáló webhelyet hozhat létre. A sablonban példaként használható lapelrendezések és a régebbi hírek tárolását végző archívum is megtalálható. A felhasználók és a hírszolgáltatók számára egyaránt könnyen használható elrendezéseket tartalmaz. Ez a webhelysablon két olyan kijelzővel is szolgál, amelyek lehetővé teszik a hírek eredményes kézbesítését, ezek az RSS-megjelenítő és a Heti képes híradó kijelzők.
 • Közzétételi webhely munkafolyamattal:   Ezzel a webhelysablonnal olyan webhelyet hozhat létre, amelyen jóváhagyási munkafolyamatokkal, ütemezett módon lehet weblapokat közzétenni. A webhely dokumentum- és képtárakkal is segíti a webes közzétételi eszközök tárolását. Létrehozhat például egy webhelyet olyan műszaki témájú cikkek megjelenítéséhez, amelyeket közzététel előtt szakértőknek kell átnézniük.
 • Együttműködési webhely:   Ezzel a webhellyel intranetes részlegek portáljának kezdőwebhely-hierarchiáját hozhatja létre. Kezdőlappal, hírwebhellyel, webhelycímtárral és lapokkal ellátott keresőközponttal rendelkezik. Ez a webhely rendszerint az olvasók számával megegyező számú közreműködővel bír, és csoportwebhelyek üzemeltetése a feladata. Ez a sablontípus segíthet részlegek olyan portáljának létrehozásában, ahol az alkalmazottak együttműködhetnek, valamint dokumentumokat és weblapokat tehetnek közzé. Ez a webhelysablon csak akkor érhető el, ha a Központi felügyeleten belül hoz létre webhelygyűjteményt.
 • Közzétételi portál:   Ezzel a webhelysablonnal internethez csatlakozó webhelyek vagy nagyméretű intranetes portálok kezdőwebhely-hierarchiáját hozhatja létre. Ez a webhely vállalati elemek felhasználásával könnyen testreszabható. Kezdőlappal, példaként használható sajtóközleményeket tartalmazó alwebhellyel, keresőközponttal és bejelentkezési lappal rendelkezik. A webhelynek rendszerint sokkal több olvasója van, mint ahány közreműködővel bír, és jóváhagyási munkafolyamatokkal működő weblapok közzététele a feladata. Alapértelmezés szerint csak az ezen sablonnal készített webhelyek alatt kizárólag munkafolyamatot használó közzétételi alwebhelyek hozhatók létre. Ez a webhelysablon csak akkor érhető el, ha a Központi felügyeleten belül hoz létre webhelygyűjteményt.

Integráció a Office SharePoint Designer 2007 programmal:   A Office SharePoint Designer 2007 az Office SharePoint Server 2007-webhelyek létrehozására és testreszabására, valamint SharePoint-technológián alapuló, munkafolyamatok kezelésére használható alkalmazások építésére szolgáló új termék. A Office SharePoint Designer 2007 programmal testreszabhatja az Office SharePoint Server 2007-webhelyeket. Ezzel az eddigieknél rugalmasabban és erőteljesebben tervezhet és bővíthet portálwebhelyeket vagy portállapokat. Korszerű szerkesztőeszközöket használhat például a Sharepoint-webhelyek stíluslapfájljainak (CSS) kezeléséhez.

Weblapkészítés az adott környezetben:   Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás Rich Text szerkesztőjével készíthet weblapokat. A szövegszerkesztési üzemmódban a weblapon, böngésző használatával adhatja meg és szerkesztheti a lap tartalmát. A HTML-forrás szerkesztésére szolgáló üzemmódban a szabványos HTML nyelv szabályait követve hozhatja létre és szerkesztheti a lapot. További, rendelkezésre álló szolgáltatások:

 • Hivatkozások gyors létrehozása, szervezése és formázása.
 • Egy kijelző, amellyel a webhely egészéről gyűjthet össze tartalmat.
 • A létrehozott tartalom helyesírás-ellenőrzése.
 • Sablonszövegek, például szerzői jogi nyilatkozatok kezelése és szerkesztése egyetlen helyen.

Szerzői munka ügyfélprogramokban:   Az Office SharePoint Server 2007 lehetővé teszi azt, hogy más programokkal készített dokumentumok konvertálásával hozzon létre weblapokat. Ennek az eredeti dokumentum létrehozására használt alkalmazástól függően sokféle előnye van. A webhelycsoport weblapjainak létrehozására például használhat Office Word 2007-dokumentumokat is. Ezen megközelítés előnyei a következők:

 • Gyorsabb létrehozás:   A fontos Office Word 2007-dokumentumokat – például műszaki dokumentumokat és állapotjelentéseket – közvetlenül weblapokká alakíthatja, nem kell webes használatra alkalmas formában újra előállítania azokat.
 • Offline munkavégzés:   Ha az Office Word 2007 alkalmazással hozza létre a weblapokat, internetkapcsolat nélkül is dolgozhat az anyagokon.
 • Bővebb szerzői szolgáltatáskészlet:   A Office Word 2007 több szövegszerkesztési szolgáltatást kínál, mint az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás önmagában.
 • Nagyobb rugalmasság:   A Office Word 2007-dokumentumok más célra is felhasználhatók. Létrehozhat például a Word alkalmazásban egy új termékismertetőt, majd terjesztheti azt e-mailben, és közzéteheti a weben is.

Webhelyváltozatok:   A webhelyek célközönsége számos szempontból különbözhet, például nyelv, földrajzi terület, böngészőeszköz vagy munkahely tekintetében. Egy webhely különböző változatainak fenntartása nehéz és időigényes lehet. Az Office SharePoint Server 2007 program változatkezelő szolgáltatásával a webhelyek rendszergazdái leegyszerűsíthetik a változatok kezelését, mivel a tartalom forráswebhelyről származó testreszabható másolatait helyezhetik el az egyes célwebhelyeken. Ez a szolgáltatás különösen hasznos többnyelvű webhelyek közzétételekor. Megadhat például egy forrást (például Sajtóközlemények – Angol nyelven) és több célwebhelyet (például Sajtóközlemények – Francia nyelven, Sajtóközlemények – Japán nyelven), és az Office SharePoint Server 2007 folyamatosan szinkronizálja a célwebhelyeket a forráswebhellyel.

Webhelynavigáció:   Az Office SharePoint Server 2007 olyan szolgáltatásokat kínál, amelyekkel egyszerűen hozhatja létre és kezelheti a webhely navigációs szerkezetét.

Webhelytartalom és webhelyszerkezet lap:   A SharePoint-webhelycsoport tartalmának és szerkezetének kezelésére a Webhelytartalom és webhelyszerkezet lap szolgál. Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazásban a navigációs struktúra dinamikusan generálódik a webhelycsoport hierarchiája alapján. Ez azt jelenti, hogy amikor módosítja a webhely szerkezetét (például áthelyez egy alwebhelyet), a változás megjelenik a webhely navigációs részén is. Az elem új helye a navigálásnál az alwebhely új helyét tükrözi. A lapon elvégezhető műveletek köre nem merül ki a webhely szerkezetének módosításában. A listákkal és listaelemekkel végzett műveletekkel a tartalom is kezelhető. Például kiveheti vagy beadhatja, közzéteheti vagy másolhatja az elemeket.

Annak érdekében, hogy a Webhelytartalom és webhelyszerkezet lap ismerős legyen a felhasználóknak, úgy alakították ki, hogy hasonlítson a Windows Intézőhöz. A webhelycsoport hierarchiája fanézetben látható a Webhelytartalom és webhelyszerkezet laptól balra. A jobb oldali listaablakban az elemek listája szerepel.

Üzleti folyamatok és űrlapok

Az üzleti folyamatok a vállalatok központi területén találhatók, és az űrlapok gyakran az üzleti folyamatok, például a költségelszámolások elfogadási folyamatának középpontjában állnak. Az Office SharePoint Server 2007 alkalmazás InfoPath Forms Services technológiájának használatával böngészőkompatibilis űrlapsablonokat tervezhet az InfoPath programban, amelyeket elérhetővé tehet egy Office SharePoint Server 2007-webhelyen. A felhasználók számítógépén nem kell telepíteni az InfoPath programot az űrlap kitöltéséhez, és a felhasználóknak semmit sem kell letölteniük a webről. Mindössze egy böngészőre (például Microsoft Internet Explorer, Apple Safari vagy Mozilla Firefox) van szükségük.

InfoPath Forms Services:   Amikor az Office InfoPath 2007 programmal tervez űrlapsablonokat, és üzembe helyezi azokat egy Office SharePoint Server 2007-webhelyen, engedélyezhet egy beállítást, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy webböngészővel töltsenek ki űrlapokat. Ez azért lehetséges, mert az Office SharePoint Server 2007 tartalmazza a InfoPath Forms Services technológiát, amely – amellett, hogy lehetővé teszi a böngészőalapú űrlapok üzembe helyezését – központi helyet biztosít a vállalat űrlapsablonjainak tárolásához és kezeléséhez. A kiszolgálón elérhetővé tett űrlapokat böngészőbarát űrlapoknak nevezik.

Amikor közzétesz egy űrlapsablont egy Office SharePoint Server 2007-webhelyen, nem csak a vállalati intraneten terjesztheti azt, hanem külső webhelyeken is (például extranetes webhelyeken vagy vállalati webhelyeken). Ez lehetővé teszi, hogy ügyfelektől, partnerektől, szállítóktól és más, az üzletvitel vagy a vállalat sikeréhez fontos résztvevőktől gyűjthessen adatokat. Egy nagy biztosítótársaság például használhat egyetlen böngészőbarát űrlapsablont biztosítási igénylések összegyűjtéséhez és feldolgozásához, majd ezt az űrlapsablont telepítheti az internetes és intranetes webhelyekre. Ha egy ügyfél meglátogatja a biztosítótársaság webhelyét, a böngészőjét használva töltheti ki az igénylőlapot. Ugyanakkor, ha az ügyfél telefonon hívja fel a biztosítót, a biztosítási ügynök az InfoPath alkalmazásban kitöltheti ugyanazt az igénylési űrlapot a vállalat igénylések jelentésére használt intranetes webhelyén. Ehhez hasonlóan a kormányzati hivatalok is gyűjthetnek adatokat az állampolgároktól böngészőbarát űrlapsablonok a webhelyükön való elhelyezésével.

Munkafolyamatok:   A munkafolyamatok adott üzleti folyamatok egy Office SharePoint Server 2007-webhely dokumentumain és elemein való megvalósításával elősegítik a dokumentumok készítése során történő együttműködést és a projekttevékenységek kezelését. A munkafolyamatokkal a vállalatok egységes üzleti folyamatokat követhetnek, valamint fejleszthetik a szervezeti hatékonyságot és termelékenységet azzal, hogy az egyes üzleti folyamatok feladatait és lépéseit kezelik. Az Office SharePoint Server 2007 számos előre definiált munkafolyamattal rendelkezik, amelyek általános üzleti folyamatok megvalósítását célozzák:

 • Jóváhagyás:   Ez a munkafolyamat egy dokumentumot vagy elemet köröztet egy csoportban jóváhagyás céljából.
 • Visszajelzések összegyűjtése:   Ez a munkafolyamat egy dokumentumot vagy elemet köröztet egy csoportban visszajelzés céljából.
 • Aláírások összegyűjtése:   Ez a munkafolyamat egy Microsoft Office-dokumentumot vagy -elemet köröztet egy csoportban digitális aláírások összegyűjtése céljából.
 • Törlés jóváhagyása:   Ez a rekordkezelési folyamatokat támogató munkafolyamat kezeli a dokumentumok elévülését és megőrzését, mivel lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy eldönthessék, törölni vagy megőrizni szeretnék-e az elévült dokumentumokat.
 • Háromrészes:   Ez a munkafolyamat olyan üzleti folyamatok kezelésére szolgál, amelyek azt követelik meg a vállalatoktól, hogy nagyszámú ügyet vagy elemet, például ügyfél-támogatási ügyeket, értékesítési vezetőket vagy projekttevékenységeket kövessenek nyomon.
 • Csoportos jóváhagyás:   Ez a munkafolyamat hierarchikus szervezeti diagramot biztosít a jóváhagyók kijelöléséhez, és lehetővé teszi számukra, hogy bélyegzést alkalmazzanak aláírás helyett. Ezt a megoldást kifejezetten kelet-ázsiai piacokra tervezték.
 • Fordításkezelés:   Ez a munkafolyamat kezeli a kézi dokumentumfordítási folyamatokat a dokumentum fordítandó másolatainak létrehozásával és a fordítási feladatok fordítókhoz való hozzárendelésével. Ez a munkafolyamat csak Fordításkezelési könyvtárakban érhető el.

Egyszeri bejelentkezés (SSO):   Az egyszeri bejelentkezési szolgáltatással a felhasználók egyetlen név és jelszó megadásával használhatnak több háttéralkalmazást. Ez a szolgáltatás olyan háttérrendszerek és üzleti alkalmazások integrálására szolgál, amelyekhez különálló, hitelesítő adatokat tartalmazó adatbázisokra van szükség. Az Office SharePoint Server 2007 egyszeri bejelentkezési szolgáltatásai támogatják az egyéni és külső fejlesztésű csatlakoztatható hitelesítőadat-szolgáltatókat is.

Kapcsolati adatok

A nagy mennyiségű rendezetlen adat elemzési célú eléréséhez használható eszközök általában csak több éves adattárolási és adatbányászati tapasztalattal rendelkező szakemberek számára voltak elérhetők. Több adatforrás adatainak webes közzététele kizárólag a fejlesztők és tanácsadók feladata volt. Az Office SharePoint Server 2007 új szolgáltatásaival az informatikusok is több forrásból gyűjthetik össze az adatokat, és ezeket közzétehetik a weben.

Az Office SharePoint Server 2007 csatlakoztatható üzleti alkalmazásokhoz, például az SAP, Siebel és Microsoft SQL Server 2005 alkalmazásokhoz, így lehetővé teszi jelentések, listák és a fő teljesítményjelzők (KPI-k) egyszerű közzétételét.

Amikor e rendszerekben tesz közzé jelentéseket, stratégiai vagy működési adatokat szolgáltat a döntéshozóknak. A jelentések lehetnek például Microsoft Office Excel-munkafüzetek, SQL Server Reporting Services-jelentések vagy Microsoft Office Access-jelentések. Az igazgatók és osztályvezetők számítanak a pontos és időben megkapott jelentésekre a körültekintő döntések meghozatalához.

Jelentésközpont:   Az új Office SharePoint Server 2007 kapcsolati adatokat érintő szolgáltatásainak középpontjában a Jelentésközpont áll. A Jelentésközpont webhely központi helyet biztosít csoportok közös jelentéseinek tárolásához, függetlenül attól, hogy egyetlen kis csoportról, vagy a teljes vállalatról van-e szó. A Jelentésközpont webhely különleges dokumentumtárakat tartalmaz a jelentések, listák és a külső adatforrásokkal fenntartott kapcsolatok tárolásához. Üzleti adatokat tartalmazó weblapok és listák létrehozásához használható weblapsablonok és kijelzők elérését is biztosítja. A Jelentésközpontban a felhasználók kategóriák használatával kereshetnek egyes elemeket, megtekinthetnek egy naptárt a számukra érdekes jelentésekről, és feliratkozhatnak a fontos jelentésekre.

Excel-szolgáltatások:   Az Excel-szolgáltatások lehetővé teszi egy Excel-munkafüzet tárolását egy kiszolgálón, majd e munkafüzet bármely részének közzétételét weboldalakon. A felhasználóknak csak egy böngészőre van szükségük az aktuális adatok megtekintéséhez és interaktív használatához. A munkafüzet a weblapra az Excel Web Access (EWA) kijelző használatával tehető közzé.

A munkafüzetek kijelzőkön való közzétételének egyik előnye, hogy a számítás a kiszolgálón történik. Ennek következtében a munkafüzetben az üzleti logika sosem lesz hozzáférhető. Egy másik előny, hogy a munkafüzetnek csak egyetlen példánya létezik, és ez egy biztonságos központi helyen tárolt. A weblapon a felhasználóknak „csak megtekintésre” jogokat adhat, így korlátozhatja a munkafüzethez való hozzáférést. Azt, hogy a felhasználók megnyissanak egy munkafüzetet, megakadályozhatja például az Excel programmal, vagy jogosultságaik korlátozásával.

Az Excel-szolgáltatások egy kiszolgálótechnológia, amellyel az egész vállalaton belül egyszerűvé válik a Microsoft Office Excel 2007-munkafüzetek (.xslx, xslb) interaktív jelentésként történő használata, megosztása, biztosítása és kezelése. Az Excel-szolgáltatásokban három alapvető összetevő működik együtt, együttesen ezek alkotják az Excel-szolgáltatások általános struktúráját.

 • Az Excel Calculation Services (ECS) az Excel-szolgáltatások „programmagja”, amely betölti a munkafüzetet, a számításokat az Microsoft Office Excel 2007 alkalmazással teljesen megegyező módon hajtja végre, frissíti a külső adatokat, valamint kezeli a munkameneteket.
 • Az Excel Web Access (EWA) egy kijelző, amely böngészőben megjeleníti, illetve kezelhetővé teszi a Microsoft Office Excel-munkafüzeteket a DHTML (Dynamic Hierarchical Tag Markup Language) nyelv és a JavaScript technológia használatával – így nincs szükség ActiveX-vezérlők letöltésére az ügyfélszámítógépen –, valamint irányítópultokon és más kijelzőlapokon található egyéb kijelzőkhöz képes kapcsolódni.
 • Az Excel Web Services (EWS) a Microsoft Office SharePoint Services által tárolt webszolgáltatás, amely több, alkalmazásprogramozási felületként (API) használható módszert is nyújt a fejlesztőknek Excel-munkafüzeten alapuló egyéni alkalmazások készítésére.

Első lépésként létre kell hoznia egy Excel-munkafüzetet az Office Excel 2007 alkalmazással, aztán mentenie kell a munkafüzetet az Excel-szolgáltatásokkal. Lényegében az Office Excel 2007 az alkotáshoz használt eszköz, míg az Excel-szolgáltatások használhatók a jelentésekhez.

A munkafüzet szerzője – gyakran egy üzleti elemző – az Office Excel 2007 alkalmazással hozza létre az Excel-munkafüzetet, valamint lehetősége van a megjelenítendő, névvel ellátott elemek meghatározására, illetve paraméterek megadására. A munkafüzet szerzője az Excel-szolgáltatások dokumentumtárába (illetve hálózati vagy webes mappába) menti a munkafüzetet, amelynek kezelését és védelmét ezen a helyen egy SharePoint-rendszergazda látja el. A munkafüzet szerzője és más felhasználók a munkafüzetet használó jelentéseket, kijelzőlapokat és kapcsolatiadat-irányítópultokat hozhatnak létre. Számos esetben az üzleti felhasználók böngészőprogramban megjelenítve érik el a munkafüzetet, és akár frissíthetik is az adatokat, ha a munkafüzet külső adatforráshoz kapcsolódik. Az üzleti felhasználók a megfelelő engedélyek birtokában lemásolhatják a munkafüzet aktuális állapotát, illetve a folyamatban lévő munkamenetben végzett műveletek – például rendezés vagy szűrés – eredményét az ügyfélszámítógépre, ahol további elemzést végezhetnek az adatokon akár Excel-munkafüzet, akár munkafüzet-pillanatfelvétel formájában.

Kapcsolatok külső adatforrásokkal:   Az Excel-munkafüzetekben található külső adatforrások mellett más üzleti alkalmazásokból, például az SAP és a Siebel alkalmazásokból származó adatokat is használhat a SharePoint-listákban, lapokon és kijelzőkön.

A rendszerkapcsolatokat általában a rendszergazdák hozzák létre, és ezeket egy Adatkapcsolattárban tárolhatják a Jelentésközpontban. Ezáltal a kapcsolatok központi készletéhez bármely arra jogosult felhasználó hozzáférhet, és újból felhasználhatja azt. Az adatkapcsolatokat az Office SharePoint Server 2007 rendszerében bárhol létrehozhatja és tárolhatja.

Külső adatforráskapcsolatok használatával weblapokat és SharePoint-listákat hozhat létre, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók interaktív módon használják a külső adatforrások adatait anélkül, hogy el kellene hagyniuk a SharePoint-lapot.

Fő teljesítményjelzők (KPI-k):   Egy fő teljesítményjelző (KPI) egy vizuális jelentés, amely egy cél megvalósulásának mértékét ismerteti. A KPI-k segítségével a csapatok, vezetők és cégek gyorsan értékelhetik a mérhető célok megvalósulásának mértékét. A SharePoint KPI-k használatával gyorsan megjelenítheti a válaszokat a következő kérdésekre:

 • Mely feladataim haladtak előre vagy vannak késésben?
 • Milyen mértékben haladtam előre vagy vagyok késésben?
 • Mi az a minimum, amit már teljesítettem?

Különböző üzleti területeken különböző típusú KPI-k követhetők nyomon attól függően, hogy az adott területen milyen üzleti célokat próbálnak elérni. Egy telefonos ügyfélszolgálat például az ügyfelek elégedettségének növelése érdekében azt tűzheti ki célul, hogy adott mennyiségű hívást rövidebb idő alatt bonyolít le. A kereskedelmi osztály pedig arra használhatja a KPI-ket, hogy a teljesítményre, például a havonta megvalósított új üzletkötésekre vonatkozóan határozzon meg célokat.

A KPI-k KPI-listák használatával hozhatók létre, majd speciális KPI-kijelzőkkel jeleníthetők meg. A KPI-listákat tárolhatja a Jelentésközpont területén, vagy bárhol az Office SharePoint Server 2007 programban, ahol azokat a hozzáférési jogosultsággal rendelkező felhasználók újra felhasználhatják.

Irányítópultok:   Az irányítópultok rugalmas lapok, amelyek a KPI-k és az Excel-munkafüzetek adatait jelenítik meg. A HR-részleg például tervezhet olyan irányítópultot, amellyel az alkalmazottak személyes adataikat tekinthetik meg, például a fizetésüket vagy juttatásaik előzményeit.

Üzleti adatok listákban:   Egyszerűen integrálhatja és egyesítheti az üzleti alkalmazásokból, például az SAP, a Siebel és a Microsoft SQL Server alkalmazásokból származó információkat az Office SharePoint Server 2007 együttműködési környezetébe, ha hozzáadja az üzleti adatokat tartalmazó oszloptípust egy Office SharePoint Server 2007-listához. Így elemek egy olyan listáját kapja, amely az Office SharePoint Server 2007 és egy külső üzleti alkalmazás oszlopait együtt használja. Ha például egy olyan tanácsadó vállalatnál dolgozik, amely CRM-rendszert használ, előfordulhat, hogy a dokumentumokat, például a javaslatokat, szerződéseket és bemutatókat SharePoint-listákban tárolja, és ezeket a CRM-adatbázis megfelelő ügyfeleivel társítja. Így az összes, ügyfelekkel kapcsolatos dokumentációt egyetlen helyen tárolhatja, a lapot megtekintő felhasználók pedig könnyen megtalálják az ügyfél rekordját az üzleti alkalmazásban.

Forrás: Microsoft

Amennyiben most rendel SharePoint csomagjaink közül, 1 órás helyszíni* konzultációt adunk ajándékba. Ráadásul most 1 hónapig ingyenesen ki is próbálhatja szolgáltatásunkat! Bővebben

Akciós ajánlatunk

Ügyfél Filius - Dávid Szilárd

 A MOLEHAND SharePoint megoldásával sikerült több olyan problémát is megoldani, amelyek már évek óta problémákat okoztak a cégvezetésben és nagyban nehezítették a gazdaságos működést.